Cykla på en Monark i Stockholm

En annan typ av trafik är den som behövs för att vi som människor ska förflytta oss från punkt A till punkt B. Det finns många olika sätt att göra detta på och i Stockholm så kan man välja mellan färdsätt som exempelvis tunnelbanan, pendeln, buss, taxi, bil, gå eller cykla. Vilket sätt föredrar du? Personligen tar jag mig runt stan på en Monark e-karin som är en elcykel och den är så bekväm att jag gärna tar en omväg då och då. 

Varför elcykel?

Jag får den frågan lite då och då och de som frågar brukar då jämföra med en vanlig cykel man trampar hela tiden. Jag brukar svara att det är för miljöns skull och redan innan de börja argumentera för att en vanlig cykel är mer miljövänlig än Monark elcyklar så har jag redan fortsatt mitt svar. 

- En elcykel ska inte jämföras med en vanlig cykel när man väljer den av miljöskäl! 

Det man ska jämföra med är de fordon som en elcykel i Stockholm byter ut när man ska någonstans. Om jag cyklar istället för att åka taxi eller ta egen bil är vinsten enorm och jämför man med en buss så är den rätt stor då med. Jämför man med att gå eller trampa en vanlig cykel så är den inte mer miljövänlig men ärligt talat, vem skulle orka gå eller trampa sig runt stan? det är hade ju varit jättejobbigt ju. 

15 Apr 2022